понеделник, ноември 02, 2015

Патрон или гилза?



Господин президент, толкова е чудесно, че ставате патрон на Народната библиотека, защото е крайно време политиката да влезе и в библиотеките. Време е хора с тежест, с отношение да влязат в тези институции. Има нужда от това. 

Господин президент, аз се притеснявам, защото като гражданин на тази държава съм свикнал на показни действия, зад които не се крие нищо повече освен поредния добър пиар. Надявам се, че осъзнавате какво значи да сте патрон на Народната библиотека. Това в някакъв смисъл Ви прави патрон на всички библиотеки. 

Господин президент, от години бюджетът в тази област се съкращава драстично. Библиотеките са в доста окаяно състояние. Самата библиотека, на която току-що станахте патрон наскоро стана известна със съкращения. Тази институция също така има проблем с отопление, което на свой ред би могло да е фатално с оглед на това, че в архивите на библиотеката се пазят ценни ръкописи. Дайте си сметка за това и ни докажете. 

Господин президент, докажете ни, че ще сте патрон, а не поредната празна гилза, която няма сили да гръмне. От това има нужда, защото в условия на криза в нормалните страни се дават повече пари за култура и образование. При нас не е така! При нас да си библиотекар или учител за повечето българи означава, че си балък, защото взимаш мизерна заплата. Ти въпреки това стискаш зъби и гледаш напред. Но кое напред? В последните години парите за култура намаляват, господин президент. Положението е на ръба. Дайте си сметка за това. 

И не повтаряйте както всички, че няма пари, защото когато става дума за това да се дадат пари за една фалирала банка като КТБ, веднага се намират милиони, а за култура, изкуство и образование пари няма. Вие станахте патрон на най-ценната банка, в която има нещо много повече от пари: знание. Но живеем в материален свят, господин президент. За да знанието се запази, трябват пари. 

Щом Македония, Албания, Сърбия, Румъния и Гърция дават повече пари за култура от България, значи и ние го можем! 

Позволявам си да завърша с цитат от ПОЗИЦИЯ НА СИНДИКАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” КЪМ ФЕДЕРАЦИЯ „КУЛТУРА” от началото на тази година, за да видите, че думите ми не са празни:

„Исканото от Министерството на културата драстично съкращение на финансовите средства от 1.1.2015 г. и на персонала с 15 % на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”от месец март т.г. застрашава изпълнението на функциите й, установени в Закона за обществените библиотеки според чл. 12, чл. 13, чл. 15, чл. 16, чл. 17 и чл. 18. Да припомним, че чл. 6 гласи: „Министърът на културата осъществява държавната политика по отношение на обществените библиотеки като СЪЗДАВА УСЛОВИЯ ЗА ТЯХНОТО РАЗВИТИЕ”.

Патрон или гилза, господин президент? Това е въпросът. 





Хубавото на това да имаш блог е, че когато си написал публицистичен текст, който намираш за важен, можеш да си го публикуваш сам, особено след като не са го одобрили в ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ, от ПОРТАЛ КУЛТУРА не са ти отговорили цял ден и са ти казали, че не е в стила на ОФНЮЗ. В ДНЕВНИК не мисля дори да се пробвам, защото прези седмица ми отговориха, че един мой текст просто "не е техният".
Важното в случая е, че текстът е за библиотеките, но очевидно това не е "гореща тема" за въпросните медии.

Така е то.

Няма коментари: