неделя, юли 28, 2013

Няма по-малко зло



Всичко започва малко преди 40-ия ден. Искаме да напишем текст на базата на наблюденията си върху протеста. Участваме активно, позволили сме си да отсъстваме не повече от 5 дни, тъй като част от приятелите ни са на море, а все някой трябва да остане.  Нахвърляме основните си хипотези за това кога „оставката” заглуши всички останали  скандирания. Как „Харта 2013” върна в публичното пространство митичния Сорос и армията му от соросоиди. При това много по-голямо внимание беше отредено на подписалите я, отколкото на нейното съдържание и на факта, че документът беше отворен. За нелепото и толкова удобно противопоставяне на социалните искания срещу моралните, на февруари  срещу юни. За подвеждащото свеждане на конкретни  сделки и взаимоотношения на конкретни лица под твърде общи понятия като „мафия”, „олигархия”, „монополи”. За войната между медийните монополисти, за информационните затъмнения и за това кой къде „огрява”, и изобщо какво е светло и прозрачно. Всичко това без да се пренебрегва въпросът за „лявото”, „дясното” и по-малкото зло.
Добрите ни намерения се разбиха в щитовете на жандармерията и се пръснаха по паветата зад „Александър Невски” заедно със стъклата от страничния прозорец на злощастния депутатски автобус. В следващите дни особено ясно се открои необходимостта не от наблюдение върху разнородните закачливи лозунги и различните начини, по които протестиращият човек може да бъде „красив”, а от позиция спрямо всичко, което предстои. Дори депутатите, които досега мълчаха срамежливо в ъгъла, оставяйки си вратички за бъдещи коалиции, се оказаха залостени вътре. ГЕРБ се върна в пленарна зала, а Бойко Борисов все по-явно подкрепя протеста и в ситуация, в която БСП и останалите управляващи продължават с бясна скорост и усърдие да се компрометират час след час, не пропуска възможност да доизгражда образа си на „по-малкото зло”. Тъй като дълбоко се съмняваме в градивността на този плашещо устойчив модел на мислене, характерен за точещия се вече пета петилетка български преход, решихме в 43-ия ден на протестите да извадим анти-ГЕРБ лозунгите.
Нашата категорична позиция е, че не искаме да пускаме нито бели автобуси, нито пожарникари на бели коне. Защото няма нищо по-страшно от логиката на по-малкото зло. Защото бяхме на Орлов мост и миналия юни. Защото това, което политиците позволяват на Цеко Минев е също толкова скандално, колкото това, което позволяват на Делян Пеевски и Цветан Василев. Защото и така наречените „красиви” често не могат да си платят тока. Защото не искаме този процес да продължава. За да не се налага отново да изправят срещу нас всички полицаи, които са им под ръка, и да се чудят как да им плащат. Защото дори полицията не иска да живее в полицейска държава и не иска да се превръща от пазител на реда в охранител на олигархията или в символ на една власт, чиято единствена цел е да се възпроизвежда.
Омръзнало ни е ГЕРБ да се мисли като алтернатива на БСП и БСП като алтернатива на ГЕРБ (а същото важи за АТАКА и ДПС). Ако излезете на протеста с лозунги като „Аз не танцувам с ГЕРБ” или „Нито гербер, нито роза”, рано или късно наред с одобрителните погледи и ръкопляскания, ще се сблъскате с този дълбоко вкоренен шаблон. Ще има хора, които ще се опитват да ви убедят, че лозунгите ви не са демократични, защото ГЕРБ са самата демокрация, а БСП са комунистите, заради които сега сме на този хал. Сякаш последните 23 години са се шмугнали в храстите. Ще има хора, чиято първосигнална реакция ще бъде предположението, че самите вие навярно сте комунисти, щом не разбирате, че в момента сваляме БСП, а вие говорите срещу Бойко (който към момента „ни е нужен”) или не желаете да бъдете „яхнати”. Трети ще се чудят как може да се опасявате от нещо, което „просто няма как да се случи”. Дори съвсем еднозначно да заявите, че най-положителното през тези изтощителни повече или по-малко мирни дни са до скоро напълно немислимите разговори между групи хора с различна ценностна система, партийни или изобщо политически убеждения. Че политиката вече не е просто мръсна дума, чиято функция е сведена до това да прокарва разделителни линии и да настройва „свои” срещу „чужди”, отмествайки вниманието от това дали реално защитаваме интересите на „своите”. Има голяма вероятност отсрещната страна да каже, че не желае да общува с вас. Хората, които биха ви спрели и биха търсили сметка за подобни лозунги не са много, но отвъд клишетата за „по-малкото зло”, „свръх-демократичния жест на Бойко, който подаде оставка незабавно” (в самия край на мандата), мотивите са разнообразни.
За съжаление, дори да не споменавате конкретни партии, лозунг като „Всички сте еднакви. BANдити” може да бъде наречен антидемократичен. Не защото критикувате липсата на опозиция и изобщо плурализъм, а защото по този начин обиждате и онези, които са различни, които са по-малко бандити от другите, защото не са мандатоносители или защото днес са решили да отсъстват от Парламента. Навярно обиждате и депутатите, които гласуват „въздържал се”.
За нас най-недемократичното в случая е наложеният по време на прехода модел, в който партиите биват определяни на принципа „което не е БСП е дясно” (а оттук, разбира се следва, че дясното е добро) при все че БСП се държи като лява партия единствено на повърхността на електоралния популизъм. Така наречената левица използва десен жаргон, а десницата щедро дава леви обещания. В действителност ляво и дясно напълно отсъстват и тези категории биват използвани единствено за „опаковането” на всъщност еднородната маса от политически субекти, които на свой ред „опаковат” частните интереси на определени олигархични кръгове в обществени. Нито петпроцентното намаление на цената на тока (особено в комплект с плосък данък) нито споменаването на европейските ценности определят една политика като лява или дясна. За намаляването на киселинността на политическата среда са необходими платформи, които да се спазват, и изобщо не е чудно защо нито един политически проект не може да вирее без абсурдни коалиции или „гръб” от съмнителни структури.
Положителният ефект от протестите е нарасналото внимание към случващото се в Народното събрание (дори от страна на младите хора) и припомнянето на принципите на представителната демокрация. Ние не просто шестваме по „Освободител” и не ни е срам да говорим за политика, но и все по-внимателно следим какво вършат тези, които твърдят, че са наши представители. И сме решени да демонстрираме, че това ни засяга, а ако на „представителите” не им пука, сме готови да смущаваме комфорта им и да ги барикадираме в ресторантите, по улицата, на морето и, както вече се разбра, в Народното събрание, където и без това си мислят, че са до живот.

Надежда Московска, Иван Димитров

8 коментара:

Unknown каза...

"Имате опит в сблъсъците с щитовете и палките на жандармерията, очаквате ли още такива? На кого побоищата пред парламента помогнаха и на кого навредиха този път?
Кошлуков - Аз съм за спазването на законите и правилата. Разбира се, че този, който хвърля павета по автобус, трябва да понесе наказанието си, както и полицаят, който удря мирно протестиращ. Блокадата на парламента мога да я разбера, протеста също, но това с камъните няма как да го одобря. Но!

Когато искаш да вземеш власт, трябва да си готов да платиш цената. Този протест, с цялото ми уважение към протестиращите, върви 40 и няколко дни като художествено-творческа асамблея. И в един момент казват: “Не ни чуват!” За какво да те чуват от 18,30 до 22 ч? Да, разбирам исканията, справедливи са, за повече морал. Ама всички искат световен мир и любов."

Unknown каза...

Ето и още от интервюто с Кошлуков:
Вие как бихте формулирали исканията на протестиращите?
Кощлуков - Първо, протестът трябва да създаде своите искания и говорители. “Ама ние не искаме да се занимаваме с политика.” Е, какво правиш на площада? Ти се занимаваш с политика и казваш, че не искаш да се занимаваш с политика. Нарича се когнитивен дисонанс в социалната психология, това е възможността на един човек да си държи в главата две взаимноизключващи се твърдения. Ние, българите, сме царе! Казваме: “Много добро момче, ама като пийне, бие жена си.” Как?

Орешарски казва: “И аз възразявам срещу някои назначения.” Абе, колега, ти ги назначаваш, как възразяваш? Твоето възражение се нарича химикалка и подпис. Като възразяваш, не подписваш! Нещо не си разбрал - когато подписваш, тогава възразяваш или се съгласяваш. Но това се приема за нормално. Да дадеш такова интервю в “Уолстрийт джърнал”, означава че ти в главата си смяташ, че наистина си честен. Мислиш си, че си окей! Правим много хубав кабинет. Малко назначенията не са хубави, ама аз ги подписвам...

За да стане нещо, протестът трябва да си излъчи лидери. Не може да не се занимаваш с политика, след като имаш политически искания – оставка на кабинета и нови избори. Ако се бориш за запазване на зелената трепетлика горе в Пирин, разбирам. Но ти се бориш за оставка на правителството и не ми казвай, че не се занимаваш с политика. Когато излезеш на протест и те ударят с палка, не ми викай: “Ох, удариха ме с палка!” С какво да те ударят?С карамфил ли?

Ако си на надпяване в Копривщица, може да ти пеят, обаче ти си на протест. Сещам се навремето в СДС, когато го правехме 90-а година, трябваше да вземем сградата на „Раковски”, имаше разбравии, освобождават, неосвобождават етажи, дават ни три, па четвърти... Тогава всичко беше държавно – коли, мегафони. Луканов беше на премиер, лека му пръст. Та тогава идват нашите и викат: „ Тоя Луканов не ни дава мегафони!” Викам им: Ей, ти искаш да ти даде мегафон, за да му викаш “Мама ти стара”. За какво да ти го даде? Искаш властта да сваляш, а чакаш да ти дадат похвална грамота. Отиваш и си вземаш мегафоните, бориш се, това е. Ако не платиш цената на своите убеждения, те са много лесни. Много е лесно да кажеш: Аз съм демократ от вкъщи или по фейсбук. Например, лично аз не се смятам за репресиран. Правилата на комунистическата система бяха ясни. Държавна сигурност ти казват – щом искаш да живееш, завършил си английска гимназия, завърши и филология, моето момче, от кофти семейство си, баща ти е съден от Народен съд, няма да станеш нищо хубаво, но даскал ще те оставим. Ако кротуваш, може да те повишим и до зам.-шеф на училище, ще крадеш тебешир, нещичко ще хващаш файда, ще измъкваш... Искаш да сваляш властта? Влизаш в затвора! Казваш, че не е несправедливо? Да, де! Нали и ние това ти казахме? И аз приемам тези правила, плащам цената на своите убеждения. Лежа в затвора и никога не съм пищял, че съм репресиран или съм се хвалил, че съм големият герой. Като искаш да се опъваш на системата и тя ти удари един шамар, не питай защо не си помилван. Защото искаш да им вземеш хляба, живота, имотите, всичко. Затова бе, човек. Как да те похвалят? Така че днес, когато това се случва, протестиращи, народ, страна, да знаят, че трябва да платят цена. Тази цена може да е палка, може да е всекидневен протест, може да е лишаване от надник и работно време. Като искаш да направиш блокаж, излез през деня. Ама ние сме на работа. В извънработно време ли си демократ? С цялото ми уважение, не може да си демократ от шест до девет, а през другото време да бъдеш трудещ се. Когато бях студент и правехме блокадите, отиваме, окупираме, заливаме всичко и не мърдаме. Ти си на работа, аз също съм на работа. Кое ти е по-важно - работата или свободата? Избери си!

ivandimitrofff каза...

Кошлуков е в ТВ7. Той е един от собствениците на No Frame Media.

Unknown каза...

Кошлуков е основател на СДС – извини ме. Това, че работи за TV7 не значи, че се e продал – ако това намекваш! Плюс това, Вие работническо-селската революция ли еманципирате и популистически манипулирате? Вие изобщо думата капитал знаете ли откъде произлиза? И защо може би имате хляб на масата? Кажете ми един богат работодател, който да уважавате? – искате цялата власт на народа – какво значи това? Нещо да Ви напомня?

ivandimitrofff каза...

Сега изведнъж се превърнах в комунист, след като вчера ми писаха масово във фейсбука, че съм седесар. Има богати работодатели, които уважавам. Никъде не съм казвал, че искам власт на народа. Не знам защо ми казвате това.

Иначе аз всяка сутрин, когато Парламентът работи съм там, да, за съжаление повечето дни няма много хора. И вече малко по малко започвам финансово да издъхвам, но продължавам.

Не знам защо ми хвърляте някакви думи. Мога да ви покажа снимки, на които се вижда, че съм сутрин почти всеки ден. И то не пред Парламента, а отзад на паветата при двата входа, откъдето влизат колите.

Unknown каза...

Здравейте Господин Димитров,

Пиша ви по повод пресконференцията ‘Протестът проговаря’ дадена от вас днес, 7 август, в пресцентъра на БТА от 13.00 часа, която следих на онлайн през сайта на БТА.

Причината, която ме мотивира да ви пиша са идеите, които споделихте по време на пресконференцията, които и аз споделям, и проблемите, на които и аз търся решение и които са свързани с разпространяването на идеите и приобщаването на гражданите, потърпевши и пасивно или активно протестиращи, при реализирането на идеите за политически значим граждански контрол и коректив на действията на реалната власт.

Вярвам, ще намерите време и желание да прочете приложената ‘Концепция за Виртуално Народно Събрание – ВНС, представляващо Националния Електронен Електорат – НИЕ!’ и ще отговорите с обратен мейл на следните няколко въпроса:

1. Бихте ли разпространили в Протестната Мрежа, ‘Концепцията’ във вида, в който я предлагам на вашето внимание? След кои допълнителни разяснения?
2. Независимо от отговора на 1-вия въпрос, какво бихте допълнили, премахнали, променили в текста на Концепцията, за да сте готови – всеки един от вас лично – да се съгласите с нея напълно? С това моля всеки един от вас за личен принос, с който да я редактира във вид, под който би се подписал и тя или той.
3. Бихте ли ми изпратили/препратили ваши лични или подкрепяни от вас текстове отн. реализиране на обединение на социално активни ползватели на интернет?
4. Ще организирате ли редовно пресконференции в пресклуба на БТА и имате ли тактика как да бъдат отразявани на живо и от (национални) радиа и телевизии?

С приятелски поздрав,
pkirjazov@gmail.com
Петър Кирязов, 58, information analyst от Варна.

П.П. Символите са силни комуникатори на идеи; имате ли идея за:
1. ‘Приятелски протестен поздрав’, с който да завършвате подобни писма/мейлове? Например ‘С приятелски поздрав на Протеста?’, ‘С протестен поздрав’ или?
2. Химн/песен на ‘Протеста’ също обединява емоционално и духовно; спомнете си ‘We shall overcome’ От уикипедия: We Shall Overcome is a protest song that became a key anthem of the African-American Civil Rights Movement (1955–1968)
Коя (възрожденска) българска песен би дала ‘гръбнак’ за една Песен на Протеста?
3. Кой лесно разпознаваем знак с ръка или пръсти на ръка, би станал ‘жест на протеста’ – ‘туптящ юмрук’? Изправена лява или дясна или двете ръце е/са свити в (протестен) юмрук запулсирва/т като ‘свито’ сърце, което разтуптява? Разтварящите се пръсти, се свеждат напред и като, че ли подканват нежеланите да си ходят? Нещо по-просто и лесно – като ‘V’ знака с два пръста или ‘Thumbs up’ или ‘Thumbs down’? Или кой жест?
4. Кое ‘ЛОГО’ на протеста би могло да стане негова разпознаваема ‘запазена марка’, символизираща и комуникираша ролята на народа като суверен на Републиката?
5. Лозунг и/или Слоган на Протеста? ‘Глас народен, Глас Господен’, ‘Глас народен, Глас Божи’? ‘Народно Събрание от Народа’? ‘НИЕ сме Суверена!’ или?

С приятелски поздрав на Протестната Мрежа!
pkirjazov@gmail.com Петър Кирязов.

Unknown каза...

Следва и 1-ва част от приложението към предходното писмо до г-н Димитров:

Концепция на Виртуално Народно Събрание (ВНС) съставено от Българския Национален Интернет Електорат (НИЕ!), от всеки и всички, представляващи чрез интернет себе си, групата, сдружението, партията, народа си!

Нека Тези, Които Имат Само Аргументи Защо Концепцията на ВНС Е НЕОСЪЩЕСТВИМА да продължават да разчитат на обикновеното ‘реално’ НС!!!
ВСЕКИ, КОЙТО ИМА КОНСТРУКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ДОРАЗВИТИЕ НА КОНЦЕПЦИЯТА, Е ПОКАНЕН ДА ГИ СПОДЕЛИ И ДА СЪДЕЙСТВА!!!

ОСНОВНА ХАРАКТЕРИСТИКА на концептуалното ВНС е, че то е с неограничен брой представители на БЪЛГАРСКИЯ СУВЕРЕН, ИМАЩИ ВОЛЯТА ДА ЗАЯВЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ ПРЕД Българския Национален Интернет Електорат = ‘НИЕ!’, ДОКАТО САМОТО ВНС или НИЕ! НЕ РЕШИ ДРУГО.

ОСНОВНА OСОБЕНОСТ НА ДЕЙНОСТТА НА ВНС Е, че то комуникира чрез елементарни електронни алгоритми, СЪЗДАДЕНИ ОТ ИНФОРМАТИЦИ, имащи професионално отношение към гражданските изяви и съдържанието им, А НЕ ОТ ПОЛИТИЦИ, имащи (тясно)партиен интерес и поставящи го над националния интерес, над този на НИЕ!, над този на избирателите си и често над този на партийната маса.

ЦЕЛИ на ВНС са да покани за съдействие нямащите доверие в ‘реалното’ НС и им предостави възможност да заявят мотивирани икономически и политически интереси, да приеме от тях предложения за тяхния приоритет и защита, да систематизира заявените интереси и приоритети и предложи възможни законосъобразни действия за защита на заявен интерес, да ги постави на обсъждане от НИЕ! и приемане от ВНС.

Теоретично НИЕ! би могъл да бъде представен изцяло във ВНС, ако всяко едно физическо лице участва дори с минимална активност във ВНС. На практика активността на някои лица от НИЕ! ще се ограничи до наблюдаване и поддържане на готовност за участие във ВНС при наличие на мотивация за изразяване на воля.

Теоретично и на практика ВНС в пълния си състав може да има ФУНКЦИЯ на Парламентарна ВИРТУАЛНА ‘КАМАРА НА ГРАЖДАНИТЕ’, КАКТО Е ПРЕДПИСАНО В ЧЛ. 1 НА ДЕЙСТВАЩАТА КОНСТИТУЦИЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ:
„Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.”

Ако някога ПОЛИТИЧЕСКАТА ВОЛЯ на Нацията се приложи и чрез Конституция и Закон се уреди присъствена парламентарна ВТОРА КАМАРА НА ГРАЖДАНИТЕ, НИЕ! ще се включи в избора на достойни представители на гражданите подготвен!

ВИРТУАЛНАТА ‘КАМАРА НА ГРАЖДАНИТЕ’ няма да има това правно значение и власт, което би имала една ‘реална’ втора камара (след съответното правно преустройство на Република България), НО ЩЕ ИМА ПОЛИТИЧЕСКОТО ВЛИЯНИЕ И СИЛА НА НИЕ! ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ДЕЙСТВИЯ от страна на органите на ‘реалната’ власт, които са разпознати като застрашаващи общ надпартиен интерес или като действия, застрашаващи национален интерес!

Виртуалната Камара или ВНС ще фокусира вниманието на НИЕ! и нацията върху конкретни начини за защита на надпартиен интерес и ще обединява под конкретна и актуална цел противопоставящите се на органите на реалната власт, когато те подготвят решения ощетяващи надпартиен интерес за сметка на нечий (тесно)партиен.

Пример би бил приоритетното ориентиране към надпартийно, общонационално противопоставяне на одобряването от държавни органи на сделката с ПФ ‘Доверие’.


Гореизложената част от Концепцията се нуждае от Вашия добронамерн коментар и Вашите аргументирани конструктивни предложения за нейното доразвитие и конкретизация!

Моля, за Вашата реакция или редакция!

Петър Кирязов, 58,

pkirjazov@gmail.com

Information analyst oт Варна.

Unknown каза...

Следва и 2-rа част от приложението към предходното писмо до г-н Димитров:

КАК БИХА МОГЛИ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОЕКТОЦЕЛИ:

1. ИНТЕРНЕТ СПЕЦИАЛИСТИ програмират ‘търсачка’, която да ПОКАНИ всички социално активни във виртуалното българско пространство: създали сайт, личен или групов профил в социална мрежа, или по друг електронен път различими от останалите с помоща на ‘откриващи’ ги критерии.
1.1 Следват примерни ‘ключови думи’ = откриващи критерии:
‘пряка демокрация’, ‘електронно гласуване’, ‘граждански контрол’, ‘изборен кодекс’, ‘избирателен закон’, ‘мажоритарен вот’, ‘задължителен вот’.
1.2 Следват вашите предложения:


ОТ ФИНАНСОВО-ТЕХНИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА ПРОГРАМИРАНЕТО НА ‘ТЪРСАЧКАТА’ НА СОЦИАЛНО АКТИВНИ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ВЪЗПРЕ МНОГОБРОЙНИТЕ БГ-ФИРМИ, СПОСОБНИ ДА Я ПРОГРАМИРАТ В РАМКИТЕ НА МЕСЕЦ, ДА СПОНСОРИРАТ НИЕ! СЪС СВОЙ ПРОТОТИП НА ‘ТЪРСАЧКА’

ПОКАНВАМЕ ГИ ДА ЗАЯВЯТ ПОДКРЕПАТА СИ КЪМ ИДЕЯТА ЗА НИЕ! :) !


2. ПОКАНЕНИТЕ от ‘търсачката’, препредават поканата на всеки потенциален заинтересуван, след което всеки заинтересуван, отговаряйки положително на поканата, предоставя в електронен вид устава си и/или по друг начин идеите си за представителство на икономическия и политическия си интерес във ВНС.
2.1 ПРОГРАМА, да я наречем ‘ОБЩИЯТ ЗНАМЕНАТЕЛ’, групира с помоща на ‘изкуствена интелигентност’ - по значението на думите, с които са изразени, идеите и прави предложения за обединението на близки по значение идеи в една ПРОЕКТО-ИДЕЯ.

??НЕОБХОДИМ ЛИ Е ПРОЕКТОУСТАВ ИЛИ ПРОЕКТО УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ВНС съставен от ‘ОБЩИЯ ЗНАМЕНАТЕЛ’ на базата на евентуалните устави/устройствени документи на отговорилите положително на поканата заинтересувани социално активни лица?

2.2 Обединените ИДЕИ, както и оригиналните, и евентуалния ПРОЕКТО УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК, както и оригиналните първоизточници се изпращат на всички заинтересувани за преосмисляне и всеки един желаещ да ПРЕДЛОЖИ НОВА ИЛИ редактира ПРОЕКТО ИДЕЯ ще има ПОСТОЯННАТА възможност да го направи по електронен път.
2.3 Виж 2.1! ОПРЕСНЯВАНЕТО НА ИДЕИТЕ и обединяването им от ‘ОБЩИЯ ЗНАМЕНАТЕЛ’ е един непрекъснат полу-автоматизиран процес.

3. ПОКАНЕНИТЕ от търсачката, препредават поканата на всеки потенциален заинтересуван и всеки заинтересуван, отговаряйки положително на поканата, предоставя в електронен вид ЦЕЛИТЕ СИ, мотивирани за защита на заявен надпартиен интерес и ПРИОРИТЕТА, който им дава за действено представителство на икономическия и политическия му интерес във ВНС.
3.1 ПРОГРАМА, да я наречем ‘ОБЩО ЗНАМЕ’, групира с помоща на ‘изкуствена интелигентност’ - по значението на думите, с които са изразени, ЦЕЛИТЕ И ПРИОРИТЕТИТЕ и прави предложения за обединението на близки по семантика ЦЕЛИ в една ПРОЕКТО-ЦЕЛ със средно-претеглен ПРИОРИТЕТ.
3.2 ПРОЕКТО-ЦЕЛИТЕ със съответните ПРИОРИТЕТИ, както и всички оригинални, се изпращат на всички заинтересувани за преосмисляне и всеки един желаещ да ПРЕДЛОЖИ НОВА ИЛИ редактира ПРОЕКТО ЦЕЛ има ПОСТОЯННАТА възможност да го направи по електронен път.
3.3 Виж 3.1! ОБНОВЯВАНЕТО НА ЦЕЛИТЕ и обединяването им от ‘ОБЩОТО ЗНАМЕ’ е един непрекъснат полу-автоматизиран процес.

Н.Б. ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ МНОГО ВАЖЕН ИЗБОР ОТ ПОКАНЕНИТЕ И ЗАЯВИЛИ ВОЛЯ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ВЪВ ВНС – КОДЪТ НА АЛГОРИТМИТЕ ДА БЪДЕ ЛИ ОТКРИТ И ОТВОРЕН ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ДОРАЗВИТИЕ!

МОЛЯ СЛЕД ПРИМЕРНИТЕ ДА ДАДЕТЕ И ВАШИ АРГУМЕНТИ:

ЗА: ПРОЗРАЧНОСТ, НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА СКРИТА МАНИПУЛАЦИЯ, ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОРАЗВИТИЕ, ...

ПРОТИВ: ВЪЗМОЖНОСТ ЗА САБОТАЖ, ...


Гореизложената част от Концепцията се нуждае от Вашия добронамерн коментар и Вашите аргументирани конструктивни предложения за нейното доразвитие и конкретизация!

Моля, за Вашата реакция или редакция!

Петър Кирязов, 58,

pkirjazov@gmail.com

Information analyst oт Варна.