сряда, февруари 08, 2017

Морето на живия Александър




Александър Секулов не може да бъде описан с две думи. Той е пловдивски общественик. От известно време е и драматург на „Драматичен театър Пловдив”. Именно той задвижи постановки по известни български романи, от които фаворитът ни е „Възвишение” (под режисурата на Иван Добчев и с Бойко Кръстанов и Асен Блатечки в ролите на двата главни героя.) Между другото Лили Абаджиева постави там неговата пиеса „Няма ток за електрическия стол” в същия театър.

Освен това Александър Секулов е и част от редакционната колегия на литературното списание „Страница”, което е едно от малкото хубави литературни списания от нас. В топ три са ни още бълтгарската Гранта и списание „Съвременник”. На всичко отгоре той е и автор на доста книги, които няма да изброяваме. Но ще поставим акцент върху поезията му и върху романите „Колекционер на любовни изречения” и „Островът”.

Тази вечер може да го срещнем лично на премиерата на последната му стихосбирка в София. Книгата се казва „Море на живите” и е издание на „Изток-Запад”, което е леко странно, защото досега той работеше с издателство „Сиела”. Може би това се дължи на факта, че „Сиела” толкова рядко публикуват съвременна българска поезия? В крайна сметка това няма значение. Един автор може да работи с много издателства…

В крайна сметка можем само да адмирираме „Изток-Запад” за това, че публикуват тази стихосбирка. Както и за това, че те не са от издателствата, които се опасяват да публикуват съвременна българска поезия, защото тя не се продава в главоломни тиражи.

Можем да адмирираме и стихосбирката на Александър Секулов, която звучи точно като описание на очите му: „Море на живите”. В която нямаме търпение да се гмурнем. И да отидем на премиерата или да се сдобием с нея и да я прочетем. Защото хубавите книги имат значение.

Къде: Театър „Българска армия, пети етаж, зала „Миракъл”

Кога: 08.02.2017, сряда, 19:00 часа.




Няма коментари: